Kaihtimet


 

 
Kaihtimia käytetään monissa eri tarkoituksissa useimmiten ikkunan sisäpuolella toisinaan ikkunoiden välissä ja hyvin harvoin ikkunoiden ulkopuolella. Mikäli valmistusmateriaali on pehmeä kangas, niin silloin puhutaan yleensä verhoista. Raja ei ole aivan täsmällinen esimerkkinä rullaverhot ja rullakaihtimet. Yleensä kaihtimet kannattaa tilata asennettuna ja hyvä olisi myös pyytää asentaja mittauskäynnille ennen tilausta. Esimerkiksi Turun seudulla maksuttomat mittauskäynnin tarjoaa www.kotilasi.fi/?Kaihtimet.

Usein kaihtimilla haetaan suojaa kirkkaalta auringonpaisteelta. Toinen hyvin tavanomainen tehtävä kaihtimilla on toimia näkösuojana. Lisäksi kaihtimilla voidaan tarvittaessa hyvinkin tehokkaasti pimentää huonetilaa. Oikein kylmällä säällä kaihtimet materiaalista riippuen voivat toimia energian säästäjinä estämällä lämpösäteilyn karkaamista ikkunan läpi ulos. Aurinkoisena hellepäivänä taas kaihtimet estävät liian lämpimän ulkoilman pääsyn sisätiloihin joko heijastamalla säteilyä takaisin tai toimien lisäeristyskerroksena lasi-ikkunoiden ohella lämpimän ulkoilman ja viileämmän sisäilman välissä. 

Käytännöllisten tehtävien rinnalla kaihtimilla on osana sisustusta myös esteettinen funktio. Monasti tämä puoli korostuu niin paljon, että kaihtimia voi pitää itsenäisinä sisustuselementteinä.

Melko pehmeästä materiaalista valmistettujen rullakaihtimien lisäksi suosittuja kaihdinmaaleja ovat esimerkiksi suurissa ikkunoissa nykyään paljon käytetyt pystylamellit, joita valmistetaan eri materiaaleista myös tukevasta kankaasta. Kankaasta valmistetaan myös paljon kapeissa ikkunoissa käytettäviä vekkikaihtimia ja kangaslaskoskaihtimia.

Suosituin ja käytetyin kaihdin on edelleen sälekaihdin. Se soveltuu kaikenkokoisiin suorakaiteen muotoisiin ikkunoihin ja asennetaan usein myös ikkunoiden väliin. Mikäli sälekaihtimet kiinnitetään ikkunoiden sisäpuolelle, niin se voidaan tehdä joko seinään tai myös kattoon.

Sälekaihtimissa on kaksi perusmateriaalia. Ikkunoiden väliin sijoitetaan useimmiten alumiinista valmistettuja kaihtimia. Ikkunoiden sisäpuolelle kiinnitettävät sälekaihtimet voivat olla alumiinia tai nykyään suosittuja puukaihtimia. Sälekaihtimia on saatavana usealla eri säleleveydellä, joka vaihtelee usein välillä 15 – 50 mm. Muutama valmistaja tekee valmispaketteja tietyn levyisinä ja pituisina soveltuen moniin perusikkunamittoihin. 

Monet asiakkaat haluavat teettää sälekaihtimet aivan mittojen mukaan. Lähes kaikilta valmistajilta ja kaihdinliikkeiltä saa melko lyhyelläkin toimitusajalla vaaleaksi maalattujen alumiinikaihtimien lisäksi joko aitoja eri puulajeista valmistettuja tai lähes aidon näköisiä eri puulajeja muistuttavia maalattuja jäljitelmiä.
 

     
           
           
           
           
 
Copyright © 2007-2016 Yhteystiedot: Nii Chavo, 00100 Hki, niichavo@niichavo.org